miercuri, 28 iulie 2010

Si delfinii zambesc

Posted by | |







Cunoşti pe cineva care să nu fi mers măcar o dată în viaţă la delfinariu? Cine nu a auzit de delfinul comun sau de marele delfin? Şi cine nu visează să înoate în mare alături de delfini, să-i privească sărind şi zâmbind… Da, exact! Pentru că delfinii au un zâmbet fermecător.

Mai există câteva locuri în lume unde poţi să întâlneşti delfini la tot pasul. De exemplu, Golful Rechinilor cu renumita plajă Monkey Mia, din vestul Australiei.

Conform vechilor legende aleaborigenilor, adică primii locuitori ai Australiei, delfinii şi balenele se trag din constelaţia Sirius, de unde au venit pentru a-i învăţa peoameni ce este bucuria.

Delfinii, agili şi extreme de isteţi

Delfinii pot învăţa foarte repede, mai ales dacă şi dresorii sunt ingenioşi – dar trebuie ţinut cont de faptul că delfinii se plictisesc repede şi depistează imediat trucurile folosite de dresori. N-am exagera prea mult dacă am spune că sunt unele dintre cele mai inteligente fiinţe de pe Planetă. Dovada? Un delfin isteţ pe nume Mr. Spock a învăţat repede să-şi păcălească dresorul, pe Jim Mullen. Acesta îl recompensa cu un peştişor gustos de fiecare dată când delfinul îl ajuta la curăţarea bazinului, aducându-i diverse lucruri aruncate de alţii. Drept urmare, Mr. Spock „s-a gândit” să ascundă într-un colţ îndepărtat al bazinului o pungă de hârtie pe care a făcut-o ferfeniţă, aducându-i mereu instructorului câte o bucăţică şi aşteptând cu umilinţă să fie recompensat pentru gestul său altruist! Aceste mamifere iubitoare de apă trăiesc în grupuri şi au grijă unele de altele. De multe ori, se întâmplă chiar să-i ajute pe indivizii slăbiţi sau răniţi, un fenomen rar întâlnit în sălbăticie. Delfinii comunică prin intermediul ultrasunetelor, folosind în comunicare circa 14 000 de semnale distinctive. În timpul „conversaţiilor”, un singur semnal al delfinilor poate cuprinde mult mai multe semnificaţii decât un sunet sau un cuvânt rostit de noi, oamenii. Oare delfinii îşi spun poveşti înainte de culcare? Dar poezii de dragoste?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu